2 minuten
)
Zorg

Anders denken en doen in de zorg

Op 4 juni 2024 lanceerden INN’regio Zwolle en INN’twente de eerste editie van INN’overijssel Zorg. De lancering van deze zorgspecial vond plaats op de prachtige locatie De Uitkijk in Hellendoorn. Samen met Eqib, Health Valley en Labmicta organiseerden wij het evenement met het thema: ‘Anders denken en doen in de zorg’, een onderwerp dat momenteel relevanter is dan ooit tevoren.

Een divers publiek van bestuurders, ondernemers, professionals uit het onderwijs, de zorg, het bedrijfsleven, start-ups en cross-overs daarvan kwamen hier met elkaar in contact om samen te sparren over de toekomst van de zorg. 

Panelgesprek

Het event startte met een introductie van dagvoorzitter Corine Böhmers en een panelgesprek tussen Corine, Elise Hol van Twentse Koers, Jan-Ernst van Driel van Deltion College en Maarten Renkema van Universiteit Twente. Deze experts uit respectievelijk zorg, mbo-onderwijs en wetenschap spraken over artificial intelligence (AI) in de zorg, het bundelen van krachten van de verschillende sectoren, gezondheids-apps voor preventie, ethische afwegingen bij de inzet van AI en de omslag van cure naar care (van genezen naar preventie).

Deze mensen gingen voor het magazine ook met elkaar in gesprek. Lees dit rondetafelgesprek in INN’overijssel Zorg.

Wie staat leeft langer

Ondernemer Gabriel Costa presenteerde zijn zorginnovatie: een baanbrekende rolstoel waarmee de gebruiker kan staan, om de levenskwaliteit van rolstoelgebruikers aanzienlijk te verbeteren. Én, langer te leven. Want, zo bleek uit de pitch van Gabriel, wie veel staat, leeft langer.

Rondetafelsessies

Na het plenaire gedeelte, werd de groep opgesplitst in vier groepen gebaseerd op de subthema’s:

Leefstijl en Duurzame Inzetbaarheid met Corine Böhmers: Deze sessie richtte zich op de vraag hoe vooroordelen en aannames technologie in de weg kunnen staan en hoe je deze kunt overwinnen. Ook werd talentmanagement besproken: het is essentieel om mensen in te zetten op basis van hun talenten. Zodat zorgprofessionals meer tijd hebben om daadwerkelijk zorg te verlenen in plaats van administratieve taken uit te voeren.
Innovatie met Elise Hol: Samenwerking en het creëren van een gezamenlijke urgentie zijn cruciaal. Inwoners moeten zich bewust worden van de zorg van de toekomst en de rol die iedereen daarin speelt. Door preventie zal de vraag naar zorg afnemen.
AI-toepassingen met Maarten Renkema: AI kan de zorg niet alleen efficiënter maken, maar ook tijd besparen voor zorgprofessionals, zodat zij meer tijd hebben voor directe zorgverlening.
Onderwijs: Leren & Ontwikkelen met Jan-Ernst van Driel: Opleiders werden opgeroepen om vaardigheden te certificeren in plaats van volledige opleidingen te vereisen. Een leven lang ontwikkelen moet worden gepromoot onder alle werknemers.

INN’overijssel Zorg

Tijdens het zorgevent werd ook INN’overijssel Zorg gepresenteerd. Dit magazine sluit aan bij het thema van het event en gaat dieper in op de inhoud.