2 minuten
)
Onderwijs

Cibap komt met opleidingsaanbod gericht op Social Design

Cibap, de vakschool voor vormgeving in Zwolle, introduceert als eerste mbo-instelling in Nederland een leerroute gericht op Social Design. Dit vakgebied is volop in ontwikkeling en tot voor kort veelal voorbehouden aan hbo-instellingen en universiteiten.

Vanaf februari verwelkomt Cibap de allereerste lichting studenten voor de leerroute Social Design binnen de opleiding Mediavormgever. Bovendien lanceert Cibap Next, de tak van Cibap die zich richt op creatief onderwijs voor volwassenen, een speciale leergang Social Design. Hiermee onderstreept Cibap haar toewijding aan innovatief onderwijs en het vooroplopen in actuele ontwikkelingen op het gebied van vormgeving en maatschappelijke betrokkenheid.

Nieuw vakgebied Social Design

Social Design is het vakgebied waar je creativiteit en oplossingsgerichtheid inzet om samen aan complexe maatschappelijke vraagstukken te werken. Het gaat verder dan esthetiek en functionaliteit, en richt zich op het begrijpen en aanpakken van sociale kwesties zoals ongelijkheid, milieuproblemen en gebrek aan inclusiviteit. Door de focus te leggen op het begrijpen van de behoeften en uitdagingen van gemeenschappen, kom je tot andere inzichten. Vanuit dat perspectief creëer je nieuwe oplossingen. Social Design biedt een kans om de maatschappij te transformeren en een positieve verandering teweeg te brengen.

De kracht van samenwerking

Social Design benadrukt het belang van samenwerking tussen ontwerpers, beleidsmakers, gemeenschappen en alle betrokken belanghebbenden. Overheidsinstanties willen steeds vaker maatschappelijke veranderingen in samenwerking met de doelgroep tot stand brengen. Deze benadering, waarbij diverse perspectieven en expertisegebieden worden samengebracht om gezamenlijk doeltreffende oplossingen te ontwikkelen, biedt kansen voor overheid en burgers.

Social Design in het mbo

“Tot voorkort zag je vooral Social Design terugkomen op het hbo of op de universiteit, maar juist op het mbo zitten ook ontzettend creatieve aanpakkers.” Aldus Jan Erik Fokke, docent op Cibap en ontwikkelaar van de leerroute Social design. “De generatie Z (de jongeren van nu) wil steeds vaker iets betekenen voor de samenleving. Ik ben ontzettend trots dat we als eerste vakschool deze leerroute Social Design kunnen aanbieden aan onze studenten.” Lees meer over de opleiding op www.cibap.nl.

Leerroute voor volwassenen

Ook voor werkenden, werkzoekenden en werknemers uit de publieke sector biedt Cibap Next een leergang van 18 weken aan in het vakgebied van Social Design. Iedereen kan deelnemen, verandering begint tenslotte bij jezelf. Deelnemers gaan hierin samen aan de slag met de vaardigheden en inzichten die nodig zijn om actief bij te kunnen dragen aan positieve verandering in de samenleving. De eerste leergang start in maart 2024. Meer informatie over deze leergang én scholingssubsidie is te vinden op www.cibapnext.nl/aanbod/socialdesign