3 minuten
)
Mbo-studentondernemer van het jaar

Stemmen op ‘Mbo-studentondernemer van het jaar’ kan tot en met 12 juni

Voor het derde jaar op rij kiest Regio Zwolle haar ‘Mbo-studentondernemer van het jaar’. Sinds begin mei hebben al bijna duizend mensen via www.innregiozwolle.nl/verkiezing hun stem uitgebracht op een van de vijf kandidaten. Maandag 12 juni is de laatste dag dat mensen hun stem kunnen uitbrengen. Woensdag 14 juni maakt de vakjury de winnaar bekend tijdens ‘Release Event INN’regio Zwolle/Mbo Studentondernemer Award 2023’ in Schouwburg Odeon in Zwolle. 

Die verkiezing is speciaal in het leven geroepen voor mbo-studenten die naast hun studie een eigen bedrijf zijn begonnen. Met de verkiezing willen de opleidingen studentondernemers graag een zetje in de rug geven. Want wie Regio Zwolle zegt, zegt mbo. De regio telt niet alleen veel mbo-instellingen, ook zijn er ontzettend veel mbo-banen in een van de vele maakbedrijven. ‘De maakindustrie bestaat grotendeels uit praktisch opgeleide mensen. Daarom zijn mbo’ers van onschatbare waarde voor onze regio’, zegt Jan-Ernst van Driel, directeur van Deltion College en een van de initiatiefnemers van de verkiezing. 

Kandidaten 2023

De kanshebbers voor de titel ‘Mbo-studentondernemer van het jaar’ zijn: Daan Dedden (Deltion College/BIGHAWK Barbecue), Ilse van Rijssen (Vakman Ondernemer – Landstede MBO, Deltion College en Mbo Menso Alting/ZeimenX Visuals), Rik ten Caat (Vakman Ondernemer – Landstede MBO en Mbo Menso Alting/RTC media), Gyan Arendse (Cibap vakschool voor vormgeving/Pofferbock) en Lars Aikema (Mbo Menso Alting/PartyHuren). Studenten dus die naast hun mbo-studie een onderneming zijn gestart. 

Op www.innregiozwolle.nl/verkiezing kunnen mensen op een van de vijf kandidaten stemmen. Op de website stellen de mbo-studentondernemers zich voor in een video en vertellen ze over hun bedrijf. Uiteindelijk zal de vakjury op 14 juni bepalen wie de winnaar is. Daarmee nemen ze de uitslag van de publieksjury mee. De vakjury bestaat dit jaar uit: Jelle Weever (directeur WEEVER Bouw en voorzitter MKB-Nederland Regio Zwolle), Gijs Hemmink (directeur Innovatie & Duurzaamheid Hanzestrohm) en Klaas Feenstra (projectleider Good Practice Kennispoort Regio Zwolle).

De winnaar ontvangt een bokaal én een cheque met startkapitaal. Ook krijgt hij of zij van verschillende ondernemers uit de regio ondersteunende kennis en advies aangeboden.

Trots

Annemarie Teeken en Annet Spijkerman, uitgevers van INN’regio Zwolle en organisatoren van de verkiezing, zijn trots op de vele mbo’ers die Regio Zwolle telt. ‘Het is mooi dat we jongen mensen met toffe initiatieven een podium kunnen geven, want INN’regio Zwolle staat voor samenwerking en verbinding in de regio’, zegt Annemarie Teeken, ‘Met deze verkiezing verbinden we het mbo en de nieuwe generatie met de prachtige bedrijven die Regio Zwolle al rijk is.’ Spijkerman: ‘Er zit hier zoveel talent, dat moeten we behouden. De verkiezing geeft mbo-studentondernemers een boost, niet alleen voor henzelf, maar zeker ook voor het start-upklimaat in de regio.’

Lancering magazine

Het evenement op 14 juni staat niet alleen in teken van de bekendmaking van de verkiezing ‘Mbo-studentondernemer van het jaar’, ook is de lancering van het zomermagazine van INN’regio Zwolle. Het kennisplatform gericht op onderwijs, onderzoek, overheid en ondernemers brengt jaarlijks twee magazines uit. Dit keer is het thema: talent. ‘De verkiezing sluit daar mooi op aan’, zegt Van Driel. ‘Want op het mbo zitten ontzettend veel studenten met een grote verscheidenheid aan talenten, die straks of, zoals de studentondernemers nu al, waarde toevoegen aan onze regio.’