3 minuten
)
Onderwijs

Zwolse rapper Piet Junior brengt op dag van de leraar ode aan het onderwijs

Op de dag van de leraar (woensdag 5 oktober) brengt de Zwolse ‘rapper van het kamp’ Piet Junior speciaal voor het onderwijs een lied uit. Het lied is een ode aan alle medewerkers in het onderwijs en ontstond dankzij een initiatief van de Zw8lse: de samenwerkende mbo- en hbo-scholen uit Zwolle.
 
Piet Junior vond het een eer om aan het initiatief mee te werken. Hij schreef het nummer vanuit de jongere die zich niet altijd begrepen voelt en voor wie het leven op en buiten school soms niet makkelijk is. “In die leeftijd ben je op zoek naar balans en naar jezelf. Daarin hebben docenten en hun collega’s een niet te onderschatten rol. Dat gold voor mij toen ik op school zat, maar het geldt ook voor jongeren van nu. Een docent of conciërge die jou in alles wat er op je afkomt écht ziet, zo iemand verdient waardering. ‘Alsnog bedankt’ is een lied voor alle mensen die er voor onze jongeren op school zijn.”, vertelt de rapper uit Zwolle.
 
In het zonnetje zetten
Het initiatief van ‘Alsnog bedankt’ ontstond bij de Zwolse scholen. Ze wilden op de dag van de leraar het onderwijspersoneel in het zonnetje zetten en pakten dat gezamenlijk op. Met dank aan de samenwerking met De Zwolse Stadsproductie (die tekende voor de conceptontwikkeling en de gehele productie) kwamen ze uit bij de Zwolse artiest, wat resulteerde in deze ‘ode aan de docent’. Woordvoerder Arnoud Gort: “We zijn heel blij met dit lied. Piet Junior geeft zo mooi een stem aan de waardering die wij voor al onze collega’s hebben: echt grote klasse. Hij weet vanuit zijn eigen ervaringen goed te verwoorden hoe heel veel mensen terugkijken op die ene docent die op school het verschil maakte.”
 
Over Piet Junior
Piet vertelt het verhaal van de cultuur van reizigers. Hij wordt in zijn jeugd niet uitgenodigd op kinderfeestjes, omdat hij ‘van het kamp’ komt. Op 13-jarige leeftijd begint Piet eigen rapmuziek te maken. Daarin kan hij zijn gevoel kwijt en vertelt hij zijn kant van het verhaal. Piet is de stem van jongeren die om welke reden dan ook buitengesloten worden. Met zijn teksten inspireert hij jongeren om voor zichzelf op te komen en uit te gaan van hun eigen kracht. Piet wil bruggen slaan voor de nieuwe generatie. Vooroordelen en stigma’s doorbreken, kansen creëren en mensen raken met zijn muziek en met zijn persoon.
 
Zwolle beste onderwijsstad
Onlangs kwam Zwolle in Elsevier als beste onderwijsstad van Nederland uit de bus. “Universitair onderwijs uitgezonderd, is in Zwolle voor elke leeftijd en niveau een opleiding te vinden”, zeggen onderzoekers van Bureau Louter in het weekblad. Naast zorg en onderwijs en materiële welvaart liggen ook milieu, veilige leefomgeving en saamhorigheid op een hoog niveau, waardoor talenten en bedrijven zich graag in Zwolle vestigen.